РОЗРОБЛЕННЯ КОНСТРУКТИВНИХ РІШЕНЬ ЗАХИСТУ ВІД ЕЛЕКТРОКОРОЗІЇ КОНСТРУКЦІЙ ШЛЯХОПРОВОДІВ, НА ЯКИХ ЗАКРІПЛЕНА КОНТАКТНА МЕРЕЖА

Автор(и)

  • Д. А. Плугін Український державний університет залізничного транспорту, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18664/1994-7852.130.2012.109822

Ключові слова:

електрокорозія, шляхопровід, контактна мережа, електростатичне поле, екрануючий захист

Анотація

 

Метою роботи є розроблення заходів і нових конструктивних рішень із захисту від електрокорозії конструкцій шляхопроводів, на яких закріплена контактна мережа постійного струму. Однією з проблем експлуатації шляхопроводів, на яких закріплена контактна мережа постійного струму, особливо в умовах підвищеної вологості, є електрокорозія арматури, закладних деталей, бетону конструкцій. Виявлено, що причиною цих руйнувань є виникнення електростатичного поля в повітрі від потенціалу в контактному проводі, яке індукує протилежний потенціал на поверхні металу конструкції чи арматури. Це викликає необхідність розроблення, в доповнення до звичайного заземлення, влаштувань екрануючого захисту. Наведено теоретичні передумови проектування екрануючого захисту від електростатичного поля, методику та результати лабораторно-експериментальних досліджень.

Посилання

Чехов, В.И. Экологические аспекты передачи электроэнергии [Текст] / под ред. Г.К. Зарудского. – М.: Изд-во МЭИ, 1991. − 44 с.

Применение метода линий поля к задачам электростатики [Электронный ресурс]. − Режим доступа: http://www.physel.ru/-mainmenu-29/-ainmenu-31/350-s-19--.html.

Об электрификации железных дорог [Электронный ресурс]. − Режим доступа: http://www.1520mm.ru/energy/main.phtml.

Рекомендації із захисту від електрокорозії конструкцій шляхопроводів, на яких закріплена контактна мережа [Текст] / А.А. Плугін, А.М. Плугін, С.В. Мірошніченко, Д.А. Плугін та ін. − Харків: УкрДАЗТ, 2011. − 20 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-09-11

Номер

Розділ

Будівельні матеріали, конструкції та споруди