ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЧНОГО ВУГЛЕЦЕВОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА НА ЗЕМЛЯХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ
DOI:
https://doi.org/10.18664/1994-7852.213.2025.342010Ключові слова:
органічне вуглецеве землеробство, стан ґрунтів, природна родючість ґрунтів, обробіток ґрунтуАнотація
У статті досліджено особливості органічного вуглецевого землеробства, визначено основні фактори зовнішнього впливу на функціонування органічного вуглецевого землеробства в Україні (природно-кліматичні, інституційно-землевпорядні, фінансовоекономічні та соціальні).
Розглянуто світові тенденції розвитку органічного землеробства в країнах Європейського Союзу. Цінним є досвід біологічної (екологічної) системи землеробства Франції, за якої різко скорочують застосування мінеральних добрив, особливо легкорозчинних, а основне джерело живлення рослин становлять органічні добрива.
Аналіз органічного вуглецевого землеробства, яке впроваджене на ПП «Агроекологія» (Полтавська область), показав, що органічне вуглецеве землеробство більш ефективне. Економія витрат на сільськогосподарське виробництво спонукає до зниження енергозатрат на обробіток полів. При цьому урожайність сільськогосподарських культур знижується, але за органічного землеробства – на 20 %, а традиційного – 40-50 %.
Виокремлено основні принципи організації органічного вуглецевого землеробства: застосування ґрунтозахисних технологій (обробіток на глибину до 15 см); використання сидератів і поживних решток; внесення органічних добрив; вологоакумуляція (насичення родючого шару ґрунту органічними речовинами); застосування біологічних методів для захисту посівів від хвороби та шкідників; контроль структури землекористування.
Основною особливістю органічного виробництва є тривалий перехідний період (три роки) для надання сільськогосподарським угіддям органічного статусу. Запропоновано чотири етапи переходу від традиційного до органічного вуглецевого землеробства: маркетинг, формування земельного банку для органічного землеробства; впровадження заходів із меліорації; маркування та сертифікація полів і продукції.
В умовах погіршення стану ґрунтів і зниження природної родючості запропоновано три напрями розвитку органічного вуглецевого землеробства: екологічний (підвищення родючості ґрунтів, вологоакумуляційні поліпшення); інституціональний (впровадження державних стимулів і санкцій); економічний (зниження виробничих витрат, підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції); соціальний (розвиток малих і середніх агроформувань, які використовують органічне вуглецеве землеробство, забезпечення населення органічною сільськогосподарською продукцією).
Розвиток органічного вуглецевого землеробства дасть змогу вітчизняним сільськогосподарським товаровиробникам вести ефективне виробництво за максимального збереження природної родючості ґрунтів.
Посилання
Філіпчук С. В., Налепа О. І., Голуб А. О., Баран Д. Я. Аналіз існуючих архітектурно конструктивних рішень захисних фортифікаційних споруд. Ресурсоекономні матеріали, конструкції, будівлі та споруди: зб. наук. праць. Рівне: НУВГтаП, 2023. Вип. 43. С. 228–237. https://doi.org/10.31713/budres.v0i43.25.
John Paull. Attending the First Organic Agriculture Course: Rudolf Steiner’s Agriculture Course at Koberwitz, 1924. European Journal of Social Sciences. 2011. Vol. 21, N 1. P. 64–70.
John Paull. Lord Northbourne, the man who invented organic farming, a biography. Journal of Organic Systems. 2014. 9 (1). P. 31–53.
Rodale J. I. How to grow vegetables and fruits by the organic method. Print Book. Rodale Books, Emmaus, Pa. 1961.
Антонець С. С., Антонець А. С., Писаренко В. М. Органічне землеробство: з досвіду ПП «Агроекологія» Шишацького району Полтавської області. Полтава: РВВ ПДАА, 2010. 198 с.
Писаренко В. М., Антонець А. С., Лук’яненко Г. В., Писаренко П. В. Система органічного землеробства агроеколога Семена Антонця. Полтава: Науково-практичне видання, 2017. 124 с.
Оцінка екологічних ризиків у зонах впливу складів отрутохімікатів / Л. І. Моклячук, І. М. Городиська, В. В. Монарх та ін. Збалансоване природокористування. Київ: Екоінвестком, 2017. № 3. С. 145–150.
Ґрунтозахисна біологічна система землеробства в Україні: монографія /за ред. М. К. Шикули. Київ: Оранта, 2000. 389 с.
Бородіна О. Агропродовольча система України у повоєнний період має перетворитися на соціально, екологічно та економічно сталу: вимога громадянського суспільства. Український соціум. 2022. № 4 (83). С. 112–118.
Shkuratov O. Methodology for estimation of ecological safety in the agricultural of Ukraine. Scientific Papers: Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development. 2018. Vol. 18. Is. 3. P. 379–386.
Гуторов А. О. Інклюзивний розвиток економіки і аграрної сфери (теорія, методика, аналіз): монографія. Харків: Видавництво «Точка», 2019. 146 с.
Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції: Закон України. Відомості Верховної Ради. 2018. № 36. Ст. 275. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496-19#Text.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.