ПОГЛЯД НА ТИПОВУ НАВЧАЛЬНУ ПРОГРАМУ ПРЕДМЕТА «ЦИВІЛЬНИЙ ЗАХИСТ» ДЛЯ СТУДЕНТІВ ВНЗ

Автор(и)

  • Володимир Анатолійович Шемшур Український державний університет залізничного траснпорту, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18664/1994-7852.141.2013.93567

Ключові слова:

цивільний захист, Типова навчальна програма, змістові особливості

Анотація

Кожна людина має невідємне право на життя. Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов’язок держави - захищати життя людини.

Кожен має право захищати своє життя і здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань.

                                                                         (Стаття 27 Конституції України).

Держава як гарант права людини на життя створила єдину державну систему цивільного захисту, однією з основних завдань якої є навчання населення поведінки та дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій (НС).

Для реалізації цих прав, вивчення обовязків, визначення свого місця при НС Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України для внз за нормативною дисципліною «Цивільний захист» була запропонована нова Типова навчальна програма.

В статті розглянуті питання про деякі пункти змісту цієї програми, про можливість їх реалізації, визначені основні протиріччя, які виникають при безпосередній підготовці кадрів технічного та інших профілів з даної дисципліни.

Висловлені пропозиції з удосконалення деяких питань Типової навчальної програми нормативної дисципліни «Цивільний захист» для більш ефективного опанування курсу та можливостей практичного використання отриманих знань. 

Посилання

Конституція України [Текст]; документ254к/96вр, чинний, поточна редакція. – Тлумачення від 12.04.2012 р., підстава v009р710-12.

Кодекс Цивільного захисту України [Текст] // ВР України від 02.10.2012 р. № 5403 – VI. Діє з 21.11.2012 р.

Типова навчальна програма нормативної дисципліни «Цивільний захист» для всіх спеціальностей за ОКР «спеціаліст», «магістр» [Текст]; затв. Заступником Міністра освіти і науки, молоді та спорту України Жебровським Б.М. 31.03.2011р.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-10-29

Номер

Розділ

Підйомно-транспортні, будівельні і вантажно-розвантажувальні машини